Søk English (United States)  Norsk, Bokmål (Norge) Svenska (Sverige)  Dansk (Danmark)
21. november 2024..:: Hjem::..Registrer  Logg inn
 Artikkel detaljer

Is på teleskopet?




Etter et par tre timer ute i vinterkulda er teleskopet gjerne blitt helt hvitt og når det bæres inn i varmen igjen, smelter rimet og teleskopet dekkes av kondensvann. Bør jeg være bekymret for dette?

icyscope.jpgFuktighet er ikke et teleskops beste venn. Om vinteren kan det dannes rim overalt på teleskopet, men det du bør være mest bekymret for er frontlinsen. Dersom linsen har rim på seg, bring teleskopet inn uten å sette på linsedekselet. Dersom du setter dette på og lar det varmes opp med rim eller fuktighet på linsen, vil dette kunne sette flekker på linsen og i verste fall ødelegge teleskopet. Pakk heller inn teleskopet i et tøystykke av bommul eller lignende (ikke plast!). Dette vi fange opp en del av fuktigheten (men ikke alt). Pass også på at åpningen for okularet er godt lukket slik at du ikke risikerer å få fuktighet inn i selve teleskopet.

Tørk godt av teleskopet med en tørr myk klut (f.eks. et håndkle) så snart rimet har smeltet, bortsett fra Frontlinsen. Frontlinsen skal kun rengjøres med utstyr spesielt beregnet til dette formålet.

Dersom du får dugg eller rim på okularene, ikke ta de fra hverandre. La dem tørke på egenhånd. Tørk gjerne av ekstra vann, men også der, vær forsiktig med linsen.

For detaljerte tips om hvordan du bør rense optikken på teleskopet, se tipsene til Dr. Clay hos Arkansas Sky Observatory.

Men det aller beste er å sørge for at det aldri oppstår hverken rim eller dugg på frontlinsen. Dette kan du unngå ved å bruke en duggkappe sammen med en elektrisk duggfjerner. Alternativt kan du benytte en vanlig hårføner eller en 12v camping-hårføner som du innimellom benytter til å blåse bort dugg eller rim fra frontlinsen.



Forfatter: Eirik Sørensen
Dato publisert: 29.01.2006
Antall views: 17924

Return

  
Copyright 2006-2015 Stjerneporten   Betingelser for bruk  Personvern