Search English (United States)  Norsk, Bokmål (Norge) Svenska (Sverige)  Dansk (Danmark)
Friday, September 20, 2024..:: Hjem::..Register  Login
 Article Details

SaharaSky Observatory




SaharaSky Observatory er et unikt hotell som tilbyr sine gjester mulighet til å observere stjernehimmelen under en bekmørk himmel. Hotellet ligger i Sahara-ørkenen i Marokko mot grensen til Algerie og eies av en tysk amatørastronom med navn Fritz. Da jeg var på reise i Marokko i begynnelsen av januar, benyttet jeg anledningen til å besøkte dette noe annerledes hotellet.

Reise til SaharaSky

SaharaSky ruver majestetisk opp i ørkenenKasbah Hotel SaharaSky ligger som sagt i Sahara-ørkenen på østsiden av Atlas-fjellene. Kjøreturen fra Marrakech går over fjellet på svingete smale veier i over 2000 meters høyde og tar ca. 7-8 timer inklusive pauser. Veien er godt traffikert med alt fra biler, busser og overlastede lastebiler som kryper oppover fjellsiden i 15 km/t. Det kreves litt gode nerver for å begi seg ut på turen, men naturen og utsikten er uimotståelig vakker. Når man kommer ned fra fjellet på den andre siden, er det som å reise i en tidsmaskin 2000 år tilbake i tid.

Det finnes også en flyplass i Zagora som ligger kun 1/2 times kjøring fra SaharaSky, men flyplassen er for øyeblikket stengt og er planlagt åpnet igjen i midten av 2013.

Norwegian har direkteflyvninger til/fra Marrakech tirsdager og lørdager.

Kasbah er for øvrig betegnelsen på en borg som gjerne var tilholdsstedet til byens øverste leder og hvor man søkte tilflukt i tilfelle krig ol. Når man tar av fra hovedveien N9 (hvor for øvrig den asfalterte delen ikke er bredere enn at det er kun plass til én bil), åpenbarer straks det sandbrune borglignende hotellet seg med sine murer rundt og et hovedbytt med tårn i hvert hjørne. Det er et ganske imponerende skue selv om man ved nærmere øyensyn raskt oppdager at det nok er krevende å vedlikeholde et slikt bygg ute i ørkenen.

Hotellet har 18 romslige gjesterom, alle med aircondition og komfortable senger. Men dette er langt fra et 5 stjerners hotell og standarden er ganske enkel. På den annen side er det ikke hotellets komfort og interiør man reiser hit for, men eksteriøret med den fantastiske stjernehimmelen og arsenalet av teleskop montert på hotellets store takterrasse. Bestykningen består av:

  • Artikkelforfatteren sammen med RCX 400 teleskopet16" Meade LX200R
  • 14" Meade RCX 400
  • 16" Meade Dobson Lightbridge
  • 132mm William Optics FLT 132 Triplet APO
  • 80mm William Optics Megrez 80 II APO
  • 150 mm SkyWatcher Refractor Lunette
  • 80mm SkyWatcher Refractor Lunette
  • Og for å ha noe å holde på med på dagen, et Coronado P.S.T. solteleskop

I tillegg finnes et stort rom med masser av utstyr (filtere, adaptere mm).

Da jeg besøkte hotellet sammen med min samboer, var det ikke så alt for mange gjester der, og dessverre var eieren Fritz på reise. De andre gjestene besto av tre tyskere på gjennomfart, en belgier som var i ørkenen for å finne seg selv samt en ung astrofysiker (og hennes kjæreste) fra MIT. En ganske broket forsamling med andre ord.

Orion tåkenEtter at samboer og andre gjester med liten eller ingen interesse for astronomi hadde lagt seg, fikk jeg RCXen til egen disposisjon gjennom natten. Stjernehimmelen var fantastisk selv om månen etterhvert steg opp av horisonten og fikk de mer lyssky stjernene til å gjemme seg. Men gjennom det store RCX-teleskopet var det allikevel fullt mulig å observere flere stjernetåker, galakser og andre himmellegemer som f.eks. Jupiter som sto perfekt nesten i senit.

Det var enkelt å skille Jupiters karakteristiske mørke og hvite striper av skyer gjennom teleskopet og de fire Galileiske månene hang nesten som perler på en snor på hver side av planeten. Neste stopp var Pleiadene (M45) hvor de varme blå stjernene stod ut fra den svarte bakgrunnen slik at det føltes ut som om man nesten kunne strekke ut armen og ta på de. Støvet i stjernehopen som reflekterer det blå lyset fra stjernene omkring, var også tydelig og klart.

Etter å ha sveipet innom diverse andre objekter som Andromedagalaksen (M31) og Krabbetåken (M1), endte jeg opp med Orion-tåken. Jeg forsøkte også å ta noen bilder av denne med mitt Canon 7D kamera, men det var vanskelig å finne riktig fokus, noe som er tydelig på bildet ovenfor.

Men selv om de artistiske resultatene ikke var all verden å skryte av og at månen la sin glød på den ellers kullsvarte himmelen, var det en fantastisk opplevelse å få stå der blott alene under Saharas himmel med et teleskop i en klasse som de fleste av oss drømmer om.

Nattemørket senker seg over teltene i Sahara.Med nomader streifende på sine kameler i området rundt hotellet og små og store beduintelt spredt utover, er det åpenbart at man også må benytte anledningen til å komme seg ordentlig ut i ørkenen, langt unna sivilisasjonen og byenes nattelys. Derfor tilbrakte vi de neste to nettene i telt i en fantastisk leir 50 km innover i ørkenen. En flott avslutning på turen til Sahara og SaharaSky.

For mer informasjon om SaharaSky, se http://www.saharasky.com.

Diskuter artikkelen her.



Written By: Eirik Sørensen
Date Posted: 1/9/2013
Number of Views: 6291

Return

  
Copyright 2006-2015 Stjerneporten   Terms Of Use  Privacy Statement