Søk English (United States)  Norsk, Bokmål (Norge) Svenska (Sverige)  Dansk (Danmark)
13. november 2024..:: Hjem::..Registrer  Logg inn
 Artikkel detaljer

Ison - Tidenes komet?




To russiske astronomer har nylig oppdaget en ny komet som er spådd å kunne bli et skue uten sidestykke i slutten av 2013. Kometen er beregnet å passere solen med en avstand på under to millioner kilometer 28. november 2013 og prognosene tyder på at synet av den vil bli ganske forbløffende, med en magnitude (lysstyrke) på -16. Det er i såfall langt lysere enn fullmånen. Dersom spådommer holder, vil kometen muligens bli en av de største kometer i menneskehetens historie. Langt kraftigere enn den praktfulle kometen Hale-Bopp som i 1997 tok pusten fra mennesker over hele den nordlige halvkulen og høyst sannsynlig vil den overgå kometen Pan-Starrs (C/2011 L4) som er forventet i mars 2013.

Den nye kometen, kalt C/2012 S1 (Ison) ble oppdaget av International Scientific Optical Network (Ison) i Russland den 21. september da astronomene Vitali Nevski og Artyom Novichonok fanget den på CCD tatt gjennom en 0,4 meter reflektor. Dens nesten parabolske bane tyder på at den har kommet rett fra Oort skyen, en enorm sfærisk sky av is-objekter som omgir vårt solsystem og som er uberørte rester fra dannelsen av solsystemet.

C/2012 S1 befinner seg for tiden i det nordvestlige hjørnet av Krepsen. Med en magnitude på 18, er den for svak til å observeres visuelt, men den vil være innenfor rekkevidden for drevne amatørastronomer med CCD utstyr i de kommende månedene etter hvert som den lyser opp. Den er forventet å være synlig med kikkert sensommeren 2013 og det blotte øye i begynnelsen av november samme år. Observatører i Norge ligger an til å være svært begunstiget. Etter sitt høydepunkt i lysstyrke i slutten av november vil det være synlig uten optisk hjelp til midten av januar 2014.

Spådommer om en komets lysstyrke overgår noen ganger deres faktiske prestasjoner. Erfarne amatørastronomer husker kanskje hypen rundt kometen Kohoutek som i 1973 var forventet å bli århundrets komet, men som delvis gikk i oppløsning da den nærmet seg solen og ble derfor langt fra det skue mange hadde håpet på. Selv om C/2012 S1 antar samme lyskurve som Kohoutek, er det rimelig sikkert at dette blir spektakulært, muligens en «once-in-a-civilisation's-lifetime» hendelse.

Diskuter artikkelen her



Forfatter: Eirik Sørensen
Dato publisert: 09.10.2012
Antall views: 6670

Return

  
Copyright 2006-2015 Stjerneporten   Betingelser for bruk  Personvern