Søk English (United States)  Norsk, Bokmål (Norge) Svenska (Sverige)  Dansk (Danmark)
21. november 2024..:: Hjem::..Registrer  Logg inn
 Artikkel detaljer

Teleskopet som viser deg det du ikke ser




AndromedagalaksenTo unge tyske forskere har utviklet et teleskop som automatisk projiserer høykvalitets astronomiske bilder, lik de fotografert av Hubble teleskopet, lagt oppå de man ser gjennom sitt eget okular.

Skaperne av teleskopet, Andrei Lintu og Marcus Magnor fra Max-Plank Instituttet for Informatikk i Saarbruecken i Tyskland håper den nye oppfinnelsen vil hjelpe flere førstegangs observatører å fatte interesse for astronomi.

”Vårt viktigste motiv er å øke interessen for astronomi blant folk flest som vanligvis er lite imponert etter sin første titt i et teleskop.” skriver de i et notat som vil bli presentert på IEEE Virtual Reality Conference 2006 i Alexandria, Virginia 28. mars.

Hovedfagsstudenten Lintu designet systemet for å legge høyoppløslige bilder over faktiske observasjoner for å hjelpe nybegynnere å visualisere strukturer av svake og fjerne objekter som ellers kan fremstå som utydelige lyspunkter på nattehimmelen.

Systemet kombinerer skreddertilpasset planetarium programvare, et motorisert teleskop, en laptop computer og en spesialutviklet projiseringsenhet. Teleskopet viser navnet på himmelobjektet man ser på og i tillegg kan man få frem annen informasjon som f.eks. posisjon, lysstyrke ol.

Andromedagalaksen sett gjennom et teleskopPilV.gifAndromedagalaksen sett gjennom et teleskop med overlay

Teleskopet er ikke designet for erfarne observatører. Det er først og fremst for folk som ikke har noen ide om hvordan ting bør se ut før de ser gjennom et teleskop. Et slikt teleskop vil også kunne være et godt redskap i undervisningsøyemed.

Foreløpig er det bare laget en prototype av teleskopet og det er ingen konkrete planer for masseproduksjon. Men Lintu er spent på hvilke respons teleskopet vil få på konferansen i mars. I siste instans planlegger de å montere prototypen i en dom på Max Plank Instituttet i Saarbruecken.

Så gjenstår det å se om noen av de store produsentene av amatørteleskop som f.eks. Meade eller Celestron finner oppfinnelsen interessant og implementerer systemet i sine fremtidige teleskop. Dette er jo ikke så fjernt med tanke på SkyScout som Celestron nylig lanserte.

Diskuter artikkelen



Forfatter: Eirik Sørensen
Dato publisert: 01.02.2006
Antall views: 7058

Return

  
Copyright 2006-2015 Stjerneporten   Betingelser for bruk  Personvern