Søg English (United States)  Norsk, Bokmål (Norge) Svenska (Sverige)  Dansk (Danmark)
19. april 2024 ..:: Hjem ::.. Registrer  Log ind
 Artikkel detaljer

Jupiter har ikke vært så nær på nesten 50 år




Denne uken har du en sjelden anledning til å se Jupiter på nattehimmelen. Solsystemets største planet vil skinne krafigere enn alt annet på nattehimmelen, bortsett fra månen, når den nå er nærmest jorden på nesten 50 år. Jupiter er så lys akkurat nå, at den er veldig lett å finne den. For en erfaren observatør, er forskjellen merkant.

Opposisjonsnatt
Jupiter kommer relativt nær Jorden ca hvert 12. år, og stjernetittere vil ikke få en ny mulighet til å se dette spektakulære synet igjen før 2022. Dette kalles “opposisjonsnatten” fordi Jupiter vil stå på motsatt side av Jorden i forhold til solen. Vanligvis er de lyseste objektene på nattehimmelen månen, planeten Venus, og med Jupiter som tredje i rekken. Men denne gang er det Jupiter som vil overskygge Venus sin glans.

Jupiter vil være nærmest jorden natt til tirsdag morgen den 21. september når den passerer 592 millioner kilometer unna, det nærmest siden 1963.

Jupiter kan sees tydelig på himmelen som en lysende ball ved solnedgang i øst, og vil være på sitt sterkeste rundt midnatt. Planeten med sine mange måner er lett synlig med det blotte øye, men med et teleskop eller en kraftig kikkert, vil man kunne studere detaljer på planeten samt se de fire galileiske månene.

Dersom du går glipp av det spektakulære synet mandag kveld, ikke fortvil. Jupiter vil holde seg relativt nær jorden i mange uker og lyse kraftig på himmelen i hele september.

Bakgrunnen for nærkontakt
Jorden bruker som kjent 365 dager å gå i bane rundt sola, mens Jupiter bruker 4.332 jorddager på å gjennomføre den samme turen. Begge planetene følger litt avlange elliptiske baner slik at avstanden mellom de to varierer ved hvert stevnemøte. Møtet mellom Jorden og Jupiter skje hver 13. måned når Jorden runder Jupiter i sin gang rundt solen. Men fordi Jorden og Jupiter ikke går i bane rundt solen i perfekte sirkler, har de ikke alltid samme avstand fra hverandre når Jorden passerer.

Diskuter artikkelen her.

Artikkelfoto: (c) Christian Hauger, 20.09.2010



Forfatter: Eirik Sørensen
Dato publisert: 20-09-2010
Antall views: 16322

Return

  
Copyright 2006-2015 Stjerneporten   Vilkår for anvendelse  Om beskyttelse af private oplysninger