Search English (United States)  Norsk, Bokmål (Norge) Svenska (Sverige)  Dansk (Danmark)
Saturday, September 23, 2023..:: Hjem::..Register  Login
 Article Details

Bang!
Når vi kikker opp på stjernene en klar vinternatt, virker universet som et fredelig harmonisk sted og himmelen er stort sett den samme fra den ene kvelden til den andre. Men sannheten er en helt annen. Som tittelen hentyder, tar Knut Jørgen Røed Ødegaards siste bok Bang! for seg universets mange små og store eksplosjoner og resultatet har blitt en herlig populærvitenskapelig bok for alle astronomiinteresserte, eller alle som rett og slett liker god action!

Boken starter med de aller minste eksplosjonene, når partikler på atomnivå kolliderer, til de enorme og voldsomme energiutladningene som skjer når supernovaer eksploderer eller nøytronstjerner kolliderer og frem til det aller største smellet, Big Bang. Alt dette er beskrevet over 265 rikt illustrerte sider der layout, illustrasjoner og ikke minst Ødegaards engasjerte og lettfattelige forklaringer fortryller leseren inn i en magisk, voldsom og spennende verden. Det eneste jeg kanskje ikke synes holder helt mål, er coveret på boken. Få legfolk vil oppfatte at illustrasjonen forestiller en supernova og dens blå dvergkompanjong. Hvorfor ikke heller bruke illustrasjonen der jordkloden bades i dødelige gammastråler fra et intenst gammaglimt? Det ville kanskje fått flere potensielle kjøpere til å sperre øynene opp!

De senere årene er det skrevet en rekke flotte populærvitenskapelige bøker om universet. Den første som vekken min egen interesse for astronomi, var Carl Sagens Cosmos som utkom i 1980. Denne boken fremstår fortsatt i dag som en av de beste og viktigste bøkene for hobbyastronomer. Av fjorårets virkelige høydepunkter bør nevnes Universe, utgitt av Dorling Kinderslay Limited, er praktverk av en guide til universet. Vi som synes universet er spennende, har heldigvis mange flotte bøker å velge mellom. Derfor kan det ikke bare være enkelt når en norsk forfatter skal begi seg ut i konkurransen og hevde seg blant så mange gode bøker. Men Ødegaards vinkling er en genistrek og skiller boken fra mylderet av konkurrenter. Og nettopp historien om eksplosjonene, fra de mikroskopiske til de ufattelig gigantiske, tror jeg svært mange vil finne spennende, fornøyelig og interessant.

Boken holder også interasjonalt mål, så med mindre hr. Ødegaard og Cappelen allerede har begynt å se på en engelsk oversettelse, er det kanskje på tide?

Så la deg ikke skremme av et litt kjedelig cover. Dette er en bok som vil glede mange, ikke bare amatørastronomer, men alle som en kald vinternatt titter opp på stjernene og lurer på hva som egentlig foregår der ute.

 

Tittel: Bang!
Forfatter: Knut Jørgen Røed Ødegaard
Forlag: J. W. Cappelens Forlag AS
ISBN: 8202239214
Pris: kr. 449,- (393,- gjennom Bokklubben)

Diskuter artikkelenWritten By: Eirik Sørensen
Date Posted: 4/30/2006
Number of Views: 16085

Return

  
Copyright 2006-2015 Stjerneporten   Terms Of Use  Privacy Statement